Szeretnétek megidézni otthon a keleti konyha varázsát, de nem tudjátok hogyan? Görgessetek tovább ezért az isteni gyömbéres kacsa receptért, és mire kettőt pislogtok, Ázsiai közelebb lesz, mint hinnétek!
Hozzávalók 4 főre:
- 0,5 kg kacsahús darabok párolva
- 5 dkg friss gyömbér
- 15 dkg nameko gomba
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 db chilipaprika
- 20 dkg kínai mix
- 20 dkg jázminrizs
- 0,25 dl szójaszósz
- 0,2 dl osztrigaszósz
- 1 tk kristálycukor
- olívaolaj
- 3 db tojás
- só, ízlés szerint
A rizs elkészítése:
- Először készítsük el a rizst. Ehhez kétszeres mennyiségű vizet kezdünk forralni zúzott fokhagymával, mellette pedig egy lábasban, kevés zsiradékon fél fej vöröshagymával elkezdjük üveges pirítani a rizst.
- Miután üvegesre pirultak a rizsszemek, öntsük hozzá a forralt vizet és egy nagy csipet sót. Közepes lángon, egyszer-egyszer óvatos mozdulatokkal átkeverve várjuk meg, hogy elfője a levét, majd tegyük félre.
A gyömbéres kacsa elkészítése:
- Vegyünk elő egy wokserpenyőt, vagy a legnagyobb serpenyőnket, amit a konyhában találunk. Kezdjük a legmagasabb lángon előmelegíteni. Hogy hogyan is készítjük elő a zöldségeinket, mindenki saját maga eldöntheti, lehet szeletelni, apróra vágni vagy reszelni. Én szeletelni szoktam, mert akkor minden íznek megmarad a maga karaktere külön-külön is, a végén pedig egyszerre kapjuk az ízsokkot.
- A másik fél vöröshagymát vékony szeletekre vágom, így teszek a fokhagymával is, majd juliennre vágom a friss gyömbért, karikára pedig a friss chilit (azért vigyázzunk, nem kell bele az egész).
- A forró serpenyőbe öntsünk olajat, majd dobjuk hozzá az előkészített zöldségeket, és adjuk hozzá a cukrot.
- A nameko gombákkal nincs sok dolgunk, csak áztassuk hideg vízbe, majd alapos lecsepegtetés után dobjuk ezt is a serpenyőbe.
- Az előre kiolvasztott sous vide-ált, csíkozott kacsadarabokat is tegyük a serpenyőbe, és sűrű kevergetés mellett jól pirítsuk le a zöldségekkel.
- Adjunk hozzá 0,15 dl osztrigaszószt és ugyanennyi szójaszószt, majd jól forraljuk össze. A ragu ezzel kész is.
- Egy másik serpenyőben hevítsünk olajat, rakjunk bele 1 gerezd fokhagymát reszelve vagy szeletelve, a kívánt mennyiségű DARTA kínai mixet és pirítsuk jól le.
- Üssük rá a tojásokat, és ezzel is jól pirítsuk át, majd adjuk hozzá a kívánt mennyiségű előre megfőzött rizsünket, pörgessük át ezzel is.
- Végén adjuk hozzá a maradék osztriga- és szójaszószt, és pirítsuk még egy kicsit. Ízlés szerint kóstolás után még sózzuk, borsozzuk, és készüljünk is a tálalásra.
- Tányérra halmozzuk a pirított rizst köré, vagy rászedjük a ragut és friss, finomra vágott snidlinggel bolondítjuk meg.
Jó étvágyat!