Egy hibátlanul elkészített marhapörkölt az év bármelyik szakában jól tud esni. Lehet az egy nyári fergeteges lakodalom, vagy egy baráti összejövetel a kertben, de egy vasárnapi ebédnél Is bármikor megállja a helyét. Számomra ehhez a marhapofa a legjobb alapanyag! Rendkívül omlósra el lehet készíteni, és a magas kollagén tartalom miatt utánozhatatlan szaftot képez. Mindezt megkoronázhatjuk ha bográcsban, szabadtűzön készítjük el, ebben az esetben viszont nagyobb mennyiséggel dolgoznék, hiszen bármikor jól jön később a maradék.
Hozzávalók 4 főre:
- 1,2 kg marhapofa felkockázva
- 6 dkg mangalica vagy sima sertés zsír
- 1 gerezd fokhagyma
- 25 dkg vöröshagyma felkockázva
- 1 paradicsom felkockázva
- 3 dkg őrölt édes paprika
- 1 kápia paprika felkockázva,
- 3 dkg só
- 1g feketebors
- 1g őrölt kömény
- 1 db babérlevél
- 2,5 dl vörös bor (Merlot)
A vörösboros marhapörkölt elkészítése:
- Tegyük fel a bográcsot, hevítsük fel a tűzön. Olvasszuk fel benne zsírt, aztán dinszteljük rajta üvegesre a hagymát.
- Dobjuk rá az összetört fokhagymát, majd 1 perc múlva a felkockázott marhapofát.
- Alaposan keverjük össze, pirítsuk körbe amennyire tudjuk, majd adjuk hozzá a felkockázott paprikát, paradicsomot, fűszereket és öntsük fel a vörösborral.
- Enyhén sózzuk, rotyogtassuk 3-4 órán keresztül. Ha elfőtte a levét vízzel pótoljuk és közben párszor ellenőrizzük az ízét, ha kell sózzuk.
- Főtt krumplival, kovászos uborkával és friss kenyérrel tálaljuk.
Jó étvágyat!