Itt vannak a hűvösebb napok. Egy tányér forró sütőtökkrémlevessel az ölünkben, bekuckózva a kanapéra azt hiszem nem csak a testünket, hanem a lelkünket is át tudjuk melegíteni.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg tisztított, kockára vágott sütőtök
 - 2 dl főzőtejszín
 - 5 dkg vaj
 - 1 gerezd fokhagyma
 - 0.5 dl olaj
 - 10 dkg vöröshagyma
 - 1 teáskanál só
 - Őrölt fehérbors ízlés szerint
 - 1 ek méz
 - Őrölt szerecsendió ízlés szerint
 - Őrölt gyömbér
 
A sütőtökkrémleves elkészítése:
- Öntsük az olajat egy lábasba és ha felhevült, dinszteljük meg benne az apróra vágott vöröshagymát.
 - Amikor már szép aranysárga, mehet bele a fokhagyma. Kicsit keverjük át vele és adjuk hozzá a tisztított, kockára vágott tök. Ezt nyugodtan jól le is piríthatjuk, hogy a benne lévő cukor karamellizálódjon, így még intenzívebb ízhatást érhetünk el.
 - Fűszerezzük a sóval, borssal, gyömbérrel és a szerecsendióval.
 - Öntsük fel a vízzel és főzzük 20-25 percig.
 - Ezt követően turmixoljuk le és dúsítsuk a vajjal és a tejszínnel.
 - Ezekkel még szintén főzzük kis lángon 2 percig. Ha szükséges, akkor utána ízesíthetünk, majd adjuk hozzá a mézet.
 - A sütőtökkrémlevest forrón, pirított tökmaggal megszórva tálaljuk. Ha van otthon, dekorálhatjuk pár csepp tökmagolajjal vagy tejszínnel.
 
Jó étvágyat!



















