Ezzel a recepttel az is megszereti a halat, aki sosem volt rajongója. A rácponty az egyik legjobb dolog, ami az ebédlőasztalra kerülhet vasárnap, szóval elő a kötényeket és ugorjatok neki, mert garantáltan siker lesz a családnál!
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg pontyfilé
- 1 kg burgonya
- 100 g sertészsír
- 20 g fűszerpaprika
- 150 g paradicsom
- 150 g füstölt szalonna
- 20 g só
- 200 g vöröshagyma
- 150 g zöldpaprika
- 350 g tejföl
A rácponty elkészítése:
- Az előkészített, irdalt pontyfilét vékony, füstölt szalonnacsíkokkal megtűzdeltjük, megsózzuk és kevés zsírban elősütjük.
- A megmarad füstölt szalonnát kockára vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, megpirítjuk benne a szeletekre vágott vöröshagymát, paprikát, paradicsomot.
- Sót és fűszerpaprikát adunk a lecsóhoz majd belekeverjük a tejfölt.
- A zsírral kikent tepsit a héjában főtt, megtisztított és felszeletelt burgonyával kibéleljük, majd ráhelyezzük az elősütött halszeleteket.
- Leöntjük a tejfölös lecsóval, majd ismét szeletelt burgonyát teszünk a tetejére. Minden réteget sóval ízesítünk, utána pedig meglocsolunk tejföllel.
- 175 °C fokos sütőben készre sütjük. Ha elkészült, meleg tejföllel díszítjük.
Jó étvágyat!