Szerintünk egész évben jól jöhet egy kis extra pénz, úgyhogy nem csak szilveszterkor jöhet jól egy adag lencsefőzelék. Főleg, ha ilyen finom feltét is jár hozzá…
Hozzávalók 4 főre:
A főzelékhez:
- 250 g lencse
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 ek mustár
- só
- 10 szem egész feketebors
A császárhoz:
- 4 ek sertészsír
- 2 ek finomliszt
- piros fűszerpaprika
- 1,5 dl tejföl
- 1 db füstölt csont
- 4 csomag sous-vide császárhús
- 1-2 ek 10%-os ecet
A lencsefőzelék elkészítése:
- A lencsét egy éjszakára áztassuk hideg vízbe.
- Főzzünk alaplevet a füstölt csontból egy vöröshagymával a fokhagymákkal, babérlevéllel, valamint az egész borssal.
- A másik fej vöröshagymát vágjuk finomra és kevés zsiradékon kezdjük el lepirítani. Adjuk hozzá a mustárt és ezt is pirítsuk le. Tegyük bele az áztatott lencsét, öntsük fel a szűrt füstölt alaplével és főzzük addig míg a lencsék meg nem puhulnak.
- Közben készítsünk egy magyaros rántást amivel rántsuk be a főzeléket és jól forraljuk, hogy ne maradjon benne a liszt íz. Végül hőkiegyenlítéssel adjuk hozzá a tejfölt és adjuk hozzá az ecetet.
A császárhús elkészítése:
- 40 °C fokos vízben 15 perc temperálást követően egy forró serpenyőben a húst bőrén kezdjük el sütni míg jó ropogós nem lesz, majd minden oldalát kérgezzük le.
- Szép szeletekre vágva a főzelékhez kínáljuk.
Jó étvágyat!