A becsinált leves szintén egy kedvelt farsangi fogás. Kiadós és kellemesen savanykás. A zöldségben gazdag leves a frissességével egy igazi tavaszváró előétel.
Hozzávalók 4 főre:
- 70 dkg csirkecombfilé
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db kisebb zeller
- 200 g zöldborsó
- 5 db kisméretű csiperkegomba
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 db friss citrom
- Ízlés szerint só
- 2 dl tejföl
- Ízlés szerint őrölt fekete bors
- 2 kk kakukkfű
- 2 l zöldségalaplé
- 1 csokor friss petrezselyem
A becsinált leves elkészítése:
- A szalonnát kockára vágjuk és zsírjára pirítjuk, majd rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Miközben pirulnak a hagymák a csirkecombfilét kisebb kockákra vágjuk, hozzátesszük a hagymákhoz és jól lepirítjuk. Ekkor sózzuk, borsozzuk hozzáadjuk a kakukkfüvet is.
- A zöldségeket megtisztítjuk, megpucoljuk és kockázzuk. A gombákat mérettől függően felezzük vagy negyedeljük.
- Miután ezzel is meg vagyunk, a fél citrom levét adjuk a húshoz, rakjuk bele a kockázott zöldségeket és kicsit pirítsuk át, majd öntsük fel az alaplével. Tegyük bele a gombákat, majd lassú tűzön addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak.
- Tegyük hozzá a citrom maradék levét és hőkiegyenlítéssel adjuk hozzá a tejfölt.
- A becsinált levest tálaláskor kínáljuk egy kanál tejföllel és friss petrezselyemmel.
Jó étvágyat!