A becsinált leves szintén egy kedvelt farsangi fogás. Kiadós és kellemesen savanykás. A zöldségben gazdag leves a frissességével egy igazi tavaszváró előétel.
Hozzávalók 4 főre:
- 70 dkg csirkecombfilé
 - 4 db sárgarépa
 - 2 db fehérrépa
 - 1 db kisebb zeller
 - 200 g zöldborsó
 - 5 db kisméretű csiperkegomba
 - 4 gerezd fokhagyma
 - 1 fej vöröshagyma
 - 10 dkg füstölt szalonna
 - 1 db friss citrom
 - Ízlés szerint só
 - 2 dl tejföl
 - Ízlés szerint őrölt fekete bors
 - 2 kk kakukkfű
 - 2 l zöldségalaplé
 - 1 csokor friss petrezselyem
 
A becsinált leves elkészítése:
- A szalonnát kockára vágjuk és zsírjára pirítjuk, majd rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Miközben pirulnak a hagymák a csirkecombfilét kisebb kockákra vágjuk, hozzátesszük a hagymákhoz és jól lepirítjuk. Ekkor sózzuk, borsozzuk hozzáadjuk a kakukkfüvet is.
 - A zöldségeket megtisztítjuk, megpucoljuk és kockázzuk. A gombákat mérettől függően felezzük vagy negyedeljük.
 - Miután ezzel is meg vagyunk, a fél citrom levét adjuk a húshoz, rakjuk bele a kockázott zöldségeket és kicsit pirítsuk át, majd öntsük fel az alaplével. Tegyük bele a gombákat, majd lassú tűzön addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak.
 - Tegyük hozzá a citrom maradék levét és hőkiegyenlítéssel adjuk hozzá a tejfölt.
 - A becsinált levest tálaláskor kínáljuk egy kanál tejföllel és friss petrezselyemmel.
 
Jó étvágyat!



















