A fésű kagyló egy olyan alapanyag, amivel kevés helyen találkozunk, pedig egyszerűen beszerezhető és könnyű vele dolgozni. Most egy igazán különleges receptet hoztunk, ami tökéletes fogás lehet Valentin-napra.
Hozzávalók a fésű kagylóhoz:
- 1 kg fésű kagyló (vagy más néven Szent Jakab kagyló)
- Olívaolaj
- 5 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál rozmaring
- só
- 20 g pirított kesudió
- 40 dkg bébirépa
Hozzávalók az édesburgonya-püréhez:
- 1 kg édesburgonya-kocka
- 3 gerezd fokhagyma
- Olívaolaj
- 15 dkg vaj
- 4 db burgonya
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt fekete bors
- 20 g friss koriander
- 1 db lime héja és leve
Hozzávalók a chimichurrihoz:
- 50 g aszalt paradicsom
- 100 g olívaolaj
- 5 cl vörösbor
- 4 g só
- 4 g tabasco
- 3 g kristálycukor
- 10 g friss koriander
- 25 g friss bazsalikom
- 10 g friss oregánó
- 20 g friss petrezselyemzöld
- 7 g friss rozmaring
- 2 db fehér hagyma
- 1 db kaliforniai paprika
- 4 gerezd fokhagyma
Az édesburgonya-püré elkészítése:
- Az édesburgonya-kockákat egy tepsibe helyezzük, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd a fokhagymával 160 °C-on 45 perc alatt lesütjük, közben pedig a másik burgonyát sós vízben megfőzzük.
- Ezek után mindent egy tálba helyezünk, hozzáadjuk a vajat, majd egy villával összetörjük a kétféle burgonyát.
- Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk 1 db lime levét, majd a héját a friss korianderrel sifonádra vágjuk és alaposan összekeverjük a burgonyával.
A chimichurri elkészítése:
- A chimichurrihoz a kaliforniai paprikát 200 °C-ra melegített sütőben megsütjük, majd meghámozzuk. A friss fűszernövényeket felaprítjuk, majd a kaliforniai paprika húsával beleteszünk egy turmixgépbe és leturmixoljuk.
A fésű kagyló elkészítése:
- A fésű kagyló felszínét bekenjük kevés olívaolajjal és füstölgő, forró serpenyőbe minden oldalát 1-1 percig sütjük. Fordításkor adjunk hozzá hideg vajat, fokhagymát, rozmaringot, majd további 1 percig locsolgassuk a vajjal.
- Miután ezzel vagyunk, hagyjuk a kagylókat pár percig regenerálódni, addig pedig pirítsuk le a bébirépákat.
- Tálaláskor kínáljuk pirított kesudióval.
Jó étvágyat!