Manapság ritkaság az egészben sült fürj, pedig nem csak finom, de nagyon látványos fogások készülhetnek a felhasználásával. Hogy még tovább fokozzuk az izgalmakat
Hozzávalók 4 főre:
A fürjhöz:
- 8 db fürj
- 8 szelet bacon
- 2 db cukkini
- 1 db édeskömény
- 2 db kaliforniai paprika
- 3 dl száraz fehérbor
- Ízlés szerint só, bors
- 15 dkg vaj
- 1 db citrom leve
Sült burgonya:
- 1 kg burgonya
- 10 gerezd fokhagyma
- 10 szál friss rozmaring
- Olívaolaj
- Ízlés szerint só, bors
- 3cl vörösborecet
A burgonya elkészítése:
A burgonyát megpucoljuk, majd cikkekre vágjuk és átmossuk. Hideg, sós vízben főzzük elő, forrástól számítva 6 perc alatt. Ezután öntsük le róla a vizet és itassuk le a maradék nedvességet is. Helyezzük egy tepsibe 8 db fokhagymagerezddel, locsoljuk meg olívaolajjal, majd sózzuk és borsozzuk. Adjuk hozzá a vörösborecetet és jól keverjük össze. Helyezzük 190 °C-ra előmelegített sütőbe, majd húsz perc múlva zúzzunk össze 2 gerezd fokhagymát, a rozmaringot aprítsuk finomra, öntsünk rá olívaolajat, keverjük el és süssük további 15 percig.
Az egészben sült fürj elkészítése:
A fürjek lábát kötözzük össze és forró vajon pirítsuk körbe. Öntsük fel a fehérborral és forraljuk addig, míg vissza nem redukálódik. Ezután szedjük ki a fürjeket és bordírozzuk baconszalonnával. A zöldségeket aprítsuk kisebb-nagyobb darabokra, adjuk hozzá a vajas-boros egyveleghez és pirítsuk le benne. Ezután helyezzük egy tepsibe a zöldségeket, rá a fürjeket és süssük 185 °C-on 20-25 percig. Locsoljuk meg a fürjeket a citrom levével és süssük további 10-15 percig.
Tálalás előtt kevés olívaolajjal turmixoljuk le a zöldségeket és kínáljuk a fürjek mellé.
Jó étvágyat!