Mindenki tudja, hogy a csokoládé íze finom. Szinte nincs is olyan ember, aki ne érezne vágyat a csokoládé elfogyasztására. Ennek vannak biológiai és társadalmi tényezői, melyek meghatározzák a csokoládé evés mértékét. Egy kutatócsoport azt vizsgálta, miért is olyan jó érzés egy falat csokoládé elfogyasztása.
Tudományos megközelítésben
A Leedsi Egyetem Élelmiszertudományi és Táplálkozástudományi Karának és Gépészmérnöki Karának csapata megállapította, hogy a csokoládé fogyasztása részben annak köszönhető, hogy a zsírok kölcsönhatásba lépnek a szánk különböző részeivel. Az ACS Applied Materials and Interfaces folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók kifejtették, hogy amikor ezek a csokoládéfalatok a nyelvünket érik, ellenállhatatlan érzés kerít minket hatalmába, hogy rágunk. Ha egy csokoládé 5% zsírt vagy 50% zsírt tartalmaz, akkor is cseppeket képez a szájban, és ez létrehozza a csokoládé-érzést.
Anwesha Sarkar, az Élelmiszertudományi és Táplálkozástudományi Iskola professzora: „A csokoládé összetételében a zsír elhelyezkedése számít az étkezés minden szakaszában és ezt ritkán kutatták. A zsír mennyiségétől függetlenül a zsírrétegnek az édesség külső rétegén kell lennie, hogy ugyanazt az élvezetes érzetet keltse a szájban.”
Mióta a kakaót ismerjük
A csokoládé egy kakaóbabból készített édesség, amit a leggyakrabban vékony táblákban készítenek el. A csokoládé a 16. század óta használt navatl indián nevéhez, a xocolātlhoz (sokoatl) névként került át a köztudatba és a világ legtöbb nyelvébe. Amerikában az aztékok már jóval az európai hódítók előtt is ittak csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolātllal kínáltak Cortést spanyol konkvisztádort, aki megdöntötte az Azték Birodalmat. Egy egyszerű ital volt. A kakaóbabot megpörkölték, ledarálták, vízzel habosra rázták, majd megitták a keserű italt. Cortés magával vitte hazájába a kakaót is, amely csak a 17. században terjedt el Európa egyéb részein. Eleinte maguk a spanyolok se itták szívesen, mert túl keserűnek találták. Először mexikói spanyol apácák kezdték el ízesíteni szerecsendióval, fahéjjal és cukorral.
Miért szeretjük a csokoládét
A kakaó összetevői hatással vannak a központi idegrendszerre. Az anandamid, amelyet alapvetően az emberi agy is termel, boldogságérzetet, okoz. Mindezek mellett azért is lehetünk kívánósak, mert a kakaóbabban található flavonoidok segítik a véredények működését, ez által a vérkeringést. Antioxidáns tartalma miatt rendkívül hasznos a szervezetünk számára, kálcium tartalma miatt pedig erősíti a csontokat, segíthet a csontritkulás megelőzésében. Boldogsághormont termel, és a történelem során gyakran használták vágyserkentőként.
A csokoládé folyamatos talányokat rejt
A kakaó villámgyorsan elterjedt a világban. A mai napig hoznak fel érveket és ellenérveket a fogyasztása kapcsán. Igazolták a benne lévő flavonoidok gyulladáscsökkentő tulajdonságát, a kognitív funkciók fejlettebb működését. Jobb vizuális képességeket, emlékezőképességet, frissességet, a rövid távú memória javulását, a gondolkodás gyorsaságát – mind pozitív irányba befolyásolja. A kutatások alapján, aki legalább heti egyszer csokoládét fogyaszt, jelentősen jobb eredményeket mutat ezeken a területeken, mint aki nem. A csokoládés termékek viszont a legtöbb esetben rengeteg cukrot tartalmaznak, ezért túlzott fogyasztásuk súlytöbbletet hoz létre. Hosszú távon a mértéktelen csokoládéfogyasztás nem egészséges, akár cukorbajt is okozhat.
Mesterséges nyelvet hoztak létre a csokikutatás miatt
Dr. Siavash Soltanahmadi, a Leedsi Egyetem és az Edinburgh-i Egyetem tudósai 2020 végén közösen kifejlesztettek egy mesterséges nyelvet. Ennek az a képessége, hogy megismételje azt, ami akkor történik, amikor a csokoládé és nyál keveredik a szánkban. Ez kulcsfontosságú volt a csapat kutatásában. „Az emberek csokoládéevése során fellépő fizikai mechanizmusok megértésével úgy gondoljuk, hogy a csokoládé következő generációi fejleszthetőek ki, amely a magas zsírtartalmú csokoládé érzését nyújtja, mégis egészségesebb választás. Kutatásunk lehetőséget teremt arra, hogy a gyártók intelligensen megtervezzék az étcsokoládét úgy, hogy közben csökkentsék az általános zsírtartalmat.” – mondta Dr. Siavash Soltanahmadi, a kutatás vezetője.
Forrás: https://www.foodandwine.com/why-chocolate-feels-so-good-to-eat-7095934