A céklás rizottó önmagában is egy szuper, látványos fogás, most azonban egy tökéletesen puha, harcsasteakkel is megbolondítottuk. A tavasz közeledtével ideális fogás lehet a séfajánlaton!
Hozzávalók 4 főre:
- 60 dkg afrikai harcsa
- 2 db babérlevél
- 6 szem egész feketebors
- 2 szál kakukkfű
- 2,6 dl száraz fehérbor
- Olívaolaj
- 2 db cékla
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 db sárga cékla
- 2 ek étkezési keményítő
- 80 dkg Surgital rizottó
- 1,2 l forró alaplé
- 180 g Forte Classico
- 80 g vaj
- Só, őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 csokor kapor
A harcsasteak elkészítése:
A nyúzott, friss afrikai harcsafilét, szépen leadagoljuk. Tegyünk fel vizet forralni, amibe rakjuk bele a babérlevelet, egész feketeborsot, kakukkfüvet, kevés sót és 0,6 dl fehérbort. Miután elérte a forráspontot a víz, vegyük alacsony lángra majd addig főzzük (posírozzuk), ahány centiméter hosszú a halfilé. Posírozás után szedjük ki a halakat törlőkendőre, és itassuk le róluk a felesleges nedvességet. Forró serpenyőben, kevés olívaolajon süssünk rá kérget.
A céklachips elkészítése:
A sárga céklát, uborkaszeletelő segítségével szeleteljük vékonyra és keverjük be a keményítővel. 175 C°-os forró, bő zsiradékban süssük ropogósra, és helyezzük egy papírtörlővel bélelt edénybe.
A kaporolaj elkészítése:
A friss kaprot, blansírozzuk, majd csepegtessük le és szárítsuk meg. Olívaolajat melegítsünk fel 46 °C-ig (maghőmérő segítségével végezzük a folyamatot), majd tegyük bele a kaprot, és turmixoljuk le. Szűrőbe helyezzünk szövet pelenkát és csepegtessük le a kész olajat, hogy áttetsző, tiszta kaporolajat kapjunk.
A céklás rizottó elkészítése:
Első lépésként készítsük el a céklapürét. Ehhez a céklát héjában süssük 165 °C-os előmelegített sütőben 40-45 percig. Tipp, hogy a cékla héját egy kis kés hegyével szurkáljuk be, így könnyebben megfogjuk tudni pucolni sütés után. Miután megsült, pucoljuk meg és ízesítsük római köménnyel, kevés szerecsendióval és reszelt tormával. Turmixoljuk, majd passzírozzuk át egy szűrőn.
A rizottóhoz forraljuk fel az alaplevet a fehérborral, majd öntsük bele a félkész rizottórizst. Mikor elkezd be krémesedni, adjuk hozzá a céklapürét és a reszelt forte classicot. A végén pedig hideg vaj hozzá adásával, krémesítjük még és állítjuk be a kívánt állagot.
Tálaláskor a rizottóra helyezzük a harcsafilét, köré helyezhetjük a céklachipset, majd locsoljuk körbe a kaporolajjal. Száraz fehérborral ajánljuk.
Jó étvágyat!