A tavaly Bib Gourmand elismerésben részesült, egri Macok Bisztró már közel 10 éve örvend töretlen népszerűségnek. A gasztrotúristák, a romantikázni érkezők és a családosok körében egyaránt felkapott étterem séfjével készült interjúban beszélgettünk sikerük titkáról és a vendéglátó szektort érintő problémákról.
a 2014-ben nyitott étterem alapkoncepciója nyitás óta változatlan. A magyar konyha alapjaira épülő fogásokat értelmezik újra a jelenkor igényeinek megfelelően, mindezt pedig bisztró stílusban tálalják. Ehhez érkezik egy mediterrán csavar, ami az alapanyag-választásban érhető tetten, az étlap azonban így is bárki számára közérthető és szerethető marad. Remek példa erre a bikavéres marhapofa, füstölt zellerpürével, padron paprikával, vargányagombával vagy a citrusos karalábékrémleves, amit halgombóccal tálalnak. A környezet nem is lehetne vendégmarasztalóbb, a kiszolgálás pedig közvetlen.
„Mivel ez egy családi vállalkozás, ezért a hangulatot is ennek megfelelően szerettük volna kialakítani, nem akartunk egy feszengős, fine dining éttermet. Vannak, akik azt sokkal jobban csinálják, így mi inkább a kicsit nagyobb adag, klasszikus ételek újragondolásában hiszünk. Természetesen nagy hangsúlyt fektetünk a tálalásra és a nyersnyagokra – amiben például a Matusz-Vad is kezdettől nagy segítségünkre van.” – meséli János.
A Matusz-Vad a Macok Bisztró szolgálatában
Cégünk elsősorban friss alapanyagokat szállít a Macok Bisztró számára. Több fogáshoz is tőlünk rendelik például a marhahúst, a steaket, a tanyasi csirkét, a vadat, a halakat és a mangalicát is. A széles szortiment és kifogástálan minőség mellett azonban János más szempontból is szeret velünk dolgozni.
„Amit mindenképpen kihangsúlyoznék az a rugalmasság és a pontos szállítás. Az, hogy este 6-ig tudok rendelést leadni és másnap már meg is kapom azért jó, mert így nem kell felhalmoznom a nyersanyagot. Különösen igaz ez a nyári időszakra, amikor pedig szombati kiszállításra is van lehetőség. A telesales-el is nagyon elégedett vagyok, mindig segítőkészek és kedvesek az ügyfélkapcsolattal foglalkozó kolléganők.”
A nehézségek ellenére erős nyarat remélnek
Bár a mindenki számára ismert okok miatt az elmúlt éve különösen kemények voltak a vendéglátó és turizmus szektor számára, a Macok Bisztróban szerencsére nem állt meg az élet, évközben is szép forgalmat tudtak lebonyolítani, a hétvégék pedig szinte mindig teltházzal működnek. A nyári szezonnal kapcsolatban János derülátó, bár azt tapasztalja, hogy a piac egyre inkább beszűkül. Nekik lokáció tekintetében nagy szerencséjük van, hiszen Eger egész évben vonzó turisztikailag, egyre kevesebb az a fizetőképes réteg, akik megengedhetik maguknak a rendszeres étteremlátogatást. Míg egy átlagos család nyáron korábban egy Egerben töltött hétvégén akár kétszer-háromszor is vacsorázott étteremben, most ez a tapasztalatok szerint megáll egynél. Ám nem ezt látja a legfenyegetőbb problémának, hanem az egyre reménytelenebbnek tűnő, szakképzett munkaerő megtalálását és megtartását. Bár esetükben a személyzet magja évszaktól függetlenül állandó, a terasznyitáskor a legtöbb helyhez hasonlóan nekik is óriási probléma a személyzetbővítés.
„Én úgy érzem, hogy ebből óriási gondok lesznek a jövőben. Elképesztően nehéz megfelelő szaktudással, tapasztalattal rendelkező embert találni akár konyhai, akár szervizfronton. A legnagyobb problémának az oktatást találom. A rendszerváltás óta folyamatosan csökken a színvonal, úgy tűnik, mintha az iskolák csak a „fejadagra” mennének. Jó pár évvel ez előttig mindig volt 1-2 olyan tanuló, akit érdemes volt megtartani és szívesen is foglalkoztam velük, most örülök, ha nem megy el máshová egy hónap múlva.
Eger legfőbb látnivalói
Amennyiben a finom falatok mellett valaki művelődni is szeretne Eger városa Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A város történelme és kulturális öröksége, valamint gyönyörű természeti környezete egész évben vonzza látogatókat. Eger egyedülálló kincseit nem lehet egy rövid látogatás során felfedezni, azonban, ha csak pár napot töltünk itt, a következő helyeket érdemes meglátogatni.
Az egri vár a város egyik legismertebb látványossága. A XV. századi vár több évszázados történelmével, barokk és gótikus épületeivel, kiállításaival és gyönyörű kilátásával kínál tartalmas programot az egész család számára. A vár átépítése és helyreállítása jelenleg is folyamatban van, hogy még jobb élményt nyújtson a látogatóknak. Az éjszakai várjáratok és az éves borfesztivál különleges élményt kínál azoknak, akik szeretnék felfedezni a vár rejtett titkait.
Eger történelmi belvárosa egy másik népszerű látványosság. A város szívében található Dobó tér és a minaret az oszmán idők emlékét idézik. A szűk utcákon sétálva a barokk és reneszánsz épületek kavalkádjába botlunk. A történelmi belváros sétája során nemcsak az épületek és a történelem, hanem az egri borvidék gasztronómiai különlegességei is megismerhetőek. Az éttermek és kávézók az egész évben tartó programsorozatokkal és fesztiválokkal várják a látogatókat.
Eger és környéke természeti kincsei is vonzzák az utazókat. Az egri vár mögött húzódó Érsek kert egy csodálatos zöldövezet, mely a városi élet zajától mentes pihenést biztosít. A Szépasszony-völgy pedig az egri borvidék legszebb része, ahol számos pincészet várja a borok kedvelőit, és ahol a természetjárás szerelmesei számos túraútvonal közül választhatnak. Az egri természeti környezet változatossága és az egész évben tartó programok egyaránt garantálják, hogy mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.