fbpx

Georges-Auguste Escoffier nélkül ma nem lenne Gordon Ramsay, Jamie Oliver vagy Fördős Zé sem. Escoffier nem csak az első celeb séf volt, de ő találta ki azt a habitust, amely aztán az egész világon elterjedt. A XIX. század vége felé ő volt az, aki úgy döntött, kiteszi a lábát a konyhából. Először csak az éttermi részbe ment ki, de később a rivaldafénytől sem menekült el. Az, hogy új kreációinak százait a korszak legnagyobb sztárjairól nevezte el, csak egy apró szakasza volt annak a folyamatnak, amelynek a végén a mai, világszerte hatalmas népszerűségnek és elismerésnek örvendő sztárséfek állnak.

Georges-Auguste Escoffier

Escoffier többezer új receptet jegyzett, ezek nagyrészét a londoni Savoyban vagy a párizsi Ritzben szolgálták fel. Voltak köztük igazi, zseniális találmányok, mások pedig csak egy klasszikus francia fogást takartak egy icipici csavarintással. Ezek közül sokaknak neve is van. Vannak először is a történelmi személyiségekhez kötődő ételek, a Rossini tojás, a Zola consommé, az Agnès Sorel omlett (VII. Károly szeretője nyomán), aztán a saját kora szupersztárjainak neveit kezdte osztogatni. Egy egész kórusnyi operaénekes neve megtalálható a receptgyűjteményében, a leghíresebb ezek közül a Melba pirítós és az őszibarack Melba-módra, a Pêche Melba.

Escoffier előtt a séf, mint olyan, lenézett, kétkezi munkás volt, semmivel sem különb a többinél. A munkásosztály gyermekei kezdtek dolgozni a konyhán, évekig dolgozva forró gőzben, kemény körülmények között, gyakran le-lehajtva valami erőset, hogy bírják. De Escoffier-nak más elképzelései voltak, az ő konyhája világos volt, rendezett, patyolattiszta és az ott dolgozók józanok voltak. És – a nyugati világban elsőként – a séf kijött a konyhából és üdvözölte a vendégeket. Erre eddig még nem volt példa, a séf addig ugyanolyan névtelen senki volt, mint a krumplipucoló fiú.

Nem csak zseniális szakács volt, de nagy sármőr is, vendégei nagyon hamar megkedvelték. Kortársai parancsoló személyiségként írják le, rozmárbajszával úgy festett, mint egy artista vagy államférfi. „Ha nem a fakanál, hanem a szavak embere lenne, bizonyosan költő lenne”, állították róla. A nőkkel kimondottan gáláns volt, rendkívül élvezte a gyengébbik nem figyelmét és társaságát.

Egy átlagos este a felső tízezer egy éttermében

Néhány évtizeddel azelőtt sem a séfeket, sem a nőket nem látták szívesen az előkelő társaság vacsorázóhelyein Európa fővárosaiban. Az étel készítői felé alapelvárás volt a láthatatlanság, a nők pedig biztonságosan el voltak rekkentve otthon. Ha nagyon muszáj volt, az urak fogadhatták privát szobákban a szeretőiket vagy a prostituáltakat, de ezek az éttermek tulajdonképpen férfiklubok voltak. Az, hogy a XIX. század vége felé a nők egyre jobban kivívták a függetlenségüket, azt is eredményezte, hogy lassan beszivárogtak a vendéglátóhelyekre is. Ezzel egyidőben még egy nagyon fontos társadalmi változás ment végbe: a színészet és az operaéneklés komoly hivatás lett, ezáltal a színésznők, énekesnők többé nem bukott nők, hanem tiszteletre és csodálatra méltó sztárok lettek, akiket örömmel üdvözöltek a legpuccosabb helyeken is. Elképesztőek ezek az összefüggések, nem?

Mary Garden, ünnepelt skót operaénekesnő 1913-ban

Ezt a csodás korszakot hosszasan lehetne még ragozni, ekkor született a Mary Garden-körte, szintén egy édesség Emma Calvénak, egy töltött csirkés recept Adelina Pattinak és egy desszert Sarah Bernhardt-nak. Escoffier feljegyzéseket vezetett híres vendégeiről, mit szeretnek, mit nem szeretnek, és ezek alapján állította össze számukra a tökéletes ételsort. Mára ezen receptek nagyrésze már a múlt homályába veszett, de az emlékük mégis megmaradt… A világ leghíresebb séfjének az emléke, aki a világ leghíresebb embereiről nevezte el a kreációit.

forrás: atlasobscura.com

Címkék: ,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE