fbpx

A sokak által már jól ismert szakácsverseny eredményei megszülettek. Ez az a verseny, ami az világ gasztronómiai közönségét egy emberként megmozgatja, mely utat mutat a jövő számára. Egy ünnep, ami a csodálatos ételkölteményekről szól.

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia/Fekete Antonio. Facebook

Bocuse d’Or

A Bocuse d’Or egy kétévente megrendezésre kerülő szakácsverseny, amely Paul Bocuse mesterszakácsról lett elnevezve. Ahogy mindig, az esemény döntője minden második év januárjában zajlik, Lyonban, a SIRHA Nemzetközi Szálloda-, Vendéglátás- és Élelmiszerkereskedelmi Kiállításon és a világ egyik legrangosabb főzőversenye. Az 1983-ban Lyonban megrendezett Salon des Métiers de Bouche gasztronómiai kiállítás keretében Paul Bocuse ötlete alapján szerveztek egy szakácsversenyt, melynek koncepciója szerint minden ételt, az alapoktól, a közönség előtt kellett elkészíteni. A magyar részvételt Molnár B. Tamás javasolta, nem sokkal a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) megalakulása után. A 24 résztvevős limit miatt Magyarország részvételére ekkor még nem volt mód, így a jelentkezést visszautasították.

A Bocuse d’Or Europe 2012 magyarországi selejtezőjét 2011 október 14-én rendezték, nyolc résztvevővel, mely történelmi jelentőséggel bírt. A verseny győztese Széll Tamás lett, így ő képviselte Magyarországot az európai selejtezőn. 2012. márciusi európai selejtezőn, Brüsszelben, 19 induló közül a 9. helyet szerezte meg, ezzel Magyarországról elsőként jutott be a Bocuse d’Or döntőjébe.

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia/Fekete Antonio. Facebook

A jelen sikerei

A jelen sikerei A Sirha Budapest keretein belül megrendezett Bocuse d’Or versenyen, az európai válogatón, 17 csapat mérte össze tudását. A magyar csapat élén Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand étterem sous chefje állt, mellette pedig Nyikos Patrik dolgozott a boxban. A magyar csapat szépen, kiegyensúlyozottan készítette el a két ételét. Elképesztő magyar siker született, a magyar csapat második lett a Bocuse d’Or európai válogatóján, ezzel bejutva a döntőre. Bocuse d’Or A magyar Bocuse csapat ma versenyzett a döntőn.

Bocuse d’Or

A csapat élén ezúttal is Dalnoki Bence állt akit Nyikos Patrik segített commis-ként. A csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, a coach pedig Széll Tamás. A felkészülési idő alatt a magyar csapat a hét hat napját a konyhában töltötte, felváltva gyakorolva az előkészítési, és a főzési feladatokat.

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia/Fekete Antonio. Facebook

A 2023 -as év kötelező alapanyagai

Tradicionális módon a feladat két étel elkészítése volt. Egy látványos tál, illetve annak tányérra tálalása. A versenyzőknek ördöghal, fekete kagyló és Szent Jakab kagyló felhasználásával kellett elkészíteniük a versenymunkát. A 2023-as lyoni döntő másik témája meglepően különleges volt, mivel egy gyerekmenüt kellett készíteni, méghozzá három fogást, 15 személyre. A három fogásban meg kellett jelennie a töknek, az előételnek pedig vegánnak kellett lenni. A főétel alapanyagaiban kötelező elemként szerepelni kellett a tojásnak is.

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia/Fekete Antonio. Facebook

2023 Bocuse d’Or eredmények

  1. helyezés Dánia
  2. helyezés Norvégia
  3. helyezés Magyarország

A társadalmi felelősségvállalás díját Mexikó nyerte.

A legjobb commis Norvégia

A legjobb haltál Svédország

A legjobb menü gyerekeknek Franciaország

A gyerekzsűri kedvence Japán

Címkék: ,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE