fbpx

Egy hét múlva rendezik meg az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát, mely a magyar gasztronómiai élet legjelesebb díjátadó eseménye.  A Dining Guide 2005 óta minden évben megrendezi az Év Étterme Gálát, és ott kerül bemutatásra az adott évre vonatkozó éttermi minősítését tartalmazó kiadványa. Az elmúlt tizennyolc évben a magyar vendéglátóhelyek modernizációjával együtt az éttermi tesztelési metódusok szempontrendszerei is folyamatosan változtak.

Újdonságok éve 

Újdonság 2022-ben, hogy az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz a saját értékelési rendszerének megfelelően nem csak az éttermek, cukrászdák, alternatív vendéglátóhelyek tekintetében ad majd eligazítást. Az idén összeállította a véleménye szerinti legjobb hazai bárok TOP10-es listáját. A másik újítás 2022-ben a DINING GUIDE BEST OF THE BEST osztály. A több évben is a legjobb minősítést elnyerő, kimagasló és kiegyensúlyozott teljesítményt felmutató vendéglátóhelyek számára kerül bevezetésre.

Hogyan tesztel a Dining Guide?

Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója: „Az elmúlt évekre vonatkozólag már teljes biztonsággal elmondható, hogy felkészültségünk, látásmódunk és magatartásunk is egyenértékű az európai étteremkalauzok színvonalával. A Dining Guide tesztelői nemzetközi tanácsadók tapasztalatait is felhasználva professzionális, precíz metódusok és vizsgálati kritériumok alapján állítják fel a magyar éttermekre vonatkozó listájukat, ajánlásaikat.” 

Az idei kiadvány készítésekor kb. 600 vendéglátóipari egység került látómezőbe, az időszakot jellemző étterembezárásokból, átalakulásokból adódóan 454 hely került meglátogatásra. A tesztelési időszak 2021. augusztus 11. és 2022. május 04. között zajlott. Az éttermek látogatásait megelőzően a vendéglátóegységekre vonatkozó, az adott helyek megismerését segítő adatok begyűjtését végzi.  A séf biográfiájától kezdve, az egységről, a fellelhető fogyasztói véleményekről, tapasztalatokról és minden releváns információra vonatkozhatnak. A teszteléseket anonim inspektorok (éttermi ellenőrök) végzik.

A listák folyamatosan frissülnek, és a tesztidőszak végére alakul ki a végleges éttermi sorrend. A TOP25-ben lévő éttermeket 4-6 alkalommal is tesztelték, és volt olyan vendéglátóegység, ahol 8 alkalommal is jártak.

Külföldi séfek segítik a munkát

A Dining Guide az elmúlt években külföldről érkező 2-3 Michelin-csillagos séfek segítségével állította fel a TOP10 ranglistáját. Ők határozhatták meg azt is, hogy az adott évben mely étterem nyeri el az Év Étterme Díjat. A külföldi séfek az éttermi tesztelések utolsó fázisában érkeztek Magyarországra, és a TOP20 étterem tesztelése után hozták meg a döntésüket. Ezt a feladatot az elmúlt hat évben és az idén is Fausto Arrighi, a legendás Michelin Guide exdirectorának segítségével végezték el, aki vezető tanácsadói jelenlétével segíti a munkát. 

Egyre népszerűbb a hazai bárkultúra

A kiadvány az idei évben külön fejezetben, egy TOP10-es listával és az Év Cocktail Bárja díjjal értékeli az elmúlt években tapasztalható hazai bárélet fejlődést. A magyar bárkultúra mára már nem csak a külföldi vendégek igényeinek kielégítést hivatott beteljesíteni. A hazai értő a műfajjal most ismerkedő közönség egyre erősödő táborát is jól szolgálja. A magyar vendéglátást már évek óta jellemzi, hogy sok az új nyitás, és ezzel együtt sajnos a sok étterembezárás is.

Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója: „Jó hír, hogy ebben a nagyon nehéz helyzetben a hazai TOP éttermek száma növekedett és a budapesti bárkultúra is virágzik. Azt látjuk, hogy a legkönnyebben, leggyorsabban a magas minőséget, színvonalat közvetítő éttermek, valamint a szerethető vendéglátóhelyek és bárok szerezték vissza a pozícióikat.”

Új kategória az eseményen

Az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz idei évben bevezetett nagy újdonsága, a nemzetközi gyakorlatokhoz hasonlóan egy új kategória létrehozása.  A DINING GUIDE BEST OF THE BEST minősítés, a legjobbak legjobbjai besorolás. Ezzel ismeri el azoknak az egységeknek a példaértékű munkáját, amelyek az azt megelőző évek Étteremkalauzaiban minimum 3 évben is a kategóriájuk legjobb helyezését érték el.

Az új kategória, a DINING GUIDE BEST OF THE BEST besorolás az éttermek tekintetében az elmúlt 3 év, az ÉV ÉTTERME díját elnyerő Stand Restaurantra, a cukrászdák tekintetében pedig az elmúlt 4 év, az ÉV CUKRÁSZDÁJA díj birtokosára a Mihályi Patisserie-re vonatkozik.

BEST OF THE BEST

A DINING GUIDE BEST OF THE BEST helyezését az adott vendéglátóhely addig birtokolja, amíg az egység szakmai munkájának vezetése és az egység helyszíne változatlan marad. Természetesen fontos szempont, hogy a teszteléseken mutatott teljesítménye a Dining Guide pontozási rendszerében 90 pont feletti számot mutasson. A Best Of The Best díjjal elismert vendéglátóhely a kategóriája TOP10-es mezőnyéből kiemelve külön besorolás alá esik. Az új kategória létrehozása egyben azt is eredményezi, hogy mindenképpen új egység kapja az AUDI-DINING GUIDE ÉV ÉTTERME DÍJAT.

Fotó: Arteregó PR

Címkék: ,,,,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE