fbpx

Rengeteg oldalról lehet boncolgatni a témát. A gasztronómiában dolgozók és kifejezetten ebben a szektorban érintettek, mind másként látják. Az ízek harmóniájának játéka egy csipetnyi luxussal fűszerezve, egy élmény étkezés az elejétől a végéig. Erre szinte mindenki vágyik. Minden arra utal, hogy egyre szűkebb réteg engedheti meg magának ezt a fajta kulináris impressziót.

A fine dining hőskora leáldozott

Lehet vitázni, teóriákat felállítani, de a gasztronómiát sújtó globális helyzet nem kedvez a magasröptű kulináriának. Minden területen egyetlen mozgatórugó működteti a gazdasági rendszereket, az pedig a kereslet és kínálat együtthatója. Az egyik nincs a másik nélkül. Ha a fine dining működését boncolgatjuk olyan összetett rendszerek működtetéséről beszélünk, melyeket rengeteg minden befolyásol. Az általa képviselt életérzés kétségtelenül fontos. A társadalomban és az innovációban megjelenő előnyei mérvadóak a vendéglátás területén. Viszont vannak határok, metódusok, rendszerek, melyek az egészet működtetni tudják. Ezekben most nem állunk valami jól.

Olyan mértékadó és mérvadó fejlődést generál ez a fajta gasztronómia, ami a mindennapokban is jelentős.

Fotó: Envato elements

Tagadhatatlan tények

A gasztronómia innovációjának egyik legrelevánsabb mozgatórugója, a fine dining. Olyan mértékadó és mérvadó fejlődést generál ez a fajta gasztronómia, ami a mindennapokban is jelentős. Technológiák, metódusok, konyhai megoldások. Alapanyagok, ízek, textúrák, melyek megváltoztatták a szakácsok gondolkodását és beszivárogtak a mindennapokba. Sokat köszönhetnek ennek a háziasszonyok is, hiszen olyan rendszerek, berendezések és gondolatiság került a mindennapok konyháiba, ami a fine dining nélkül nem valósulhatott volna meg. Nem csak pöttyöket jelent a tányéron, hanem átfogóan változtatta meg a világ főzési szokásrendszereit. Kiegyensúlyozottságot, összhangot generált az alapanyagok, a tálalás, és az étkezés impressziójában, ez által magasabb szintre emelte mindazt, amit a mindennapi táplálkozás jelent az emberek számára. Szükségünk van a fine dining-ra.

Fotó: pexels.com

Átformálta a világot, mégis sanyarú úton jár

A Koppenhágában található Noma, a világ legjobb három Michelin-csillagos étterme egyike azon kultikus gasztronómiai helyeknek, melyek a fine dining érzést közvetítették, hirdették a világban, hamarosan mégis megszűnik a jelenlegi formájában működni. Ez egyértelművé tette a már ismert helyzetet, hogy a fine dining válaszúthoz érkezett. Csak a szakemberek tudhatják, merre kell mennie az iparágnak. A fine dining, és a vele egybekötött degusztációs menü lehetőség egy séf számára, hogy professzionálisan felépítve tudja megmutatni a tudását. A kérdés sajnos csak annyi, ez mennyire érinti meg a társadalmat és illetve, hogy az ételművészet ezen formájának élvezetére hányan tudnak megfelelő mennyiségű anyagi forrást mozgósítani.

Fotó: unsplash.com

A fine diningre szükség van

Az étkezés élményének igénye soha nem lesz halott! Bármilyen nehézségek is sújtják a szektort, az embereknek szükségük van a gasztronómia csúcsának impulzusaira. Márpedig az ételek által nyújtott impressziók, kétségtelenül boldogsághormonokat termelnek. Az életünk nem csak arról szól, hogy a táplálkozás létszükséglet, hanem együttlét, érzés, az ételek ízeinek, színeinek, tálalásának élvezete.  Boldog pillanatok, amiket az érzékszerveinken át együtt élhetünk meg – a gasztronómia segítségével. Elengedhetetlen azon vállalkozások, szakemberek kitartása, a legnehezebb körülmények között is, akik ezt tűzön – vízen keresztül képviselik. Pótolhatatlan az általa megmozgatott energiák terén, melyek elősegítik a kultúránkat, a technológiát és a kulináris evolúciót. Az étel több is lehet, mint energiaforrás a szervezet számára. Az étel boldoggá tehet.

Mizsei János séf: Mák (Michelin Guide ifjú séftehetség)

A fine dining manapság talán a legnehezebb gasztronómiai vonal. Az viszont biztos, hogy vannak olyan éttermek, akik erre tették fel a működésüket, köztük a Mák is. Egy magas szinten kialakított rendszerrel, konyhával dolgoznak, melynek rentabilitását csakis ez a metódus tudja megoldani. Rengeteg feladatot ad az étterem vezetése szempontjából. Az is kétségtelen, hogy a fizetőképes kereslet nem a nagy átlagból realizálódik, de magára a stílusra szükség van ahhoz, hogy az innovatív konyha utat mutasson a vendéglátás számára. A fine dining nem mindennapi megoldásokat alkalmaz melyek, ha lassan is, de beszivárognak a mindennapokba.

Fotó: Mák Restaurant

Pesti István séf: Platán (Két Michelin Csillag)

A fine diningre van igény és van is kereslet. Talán azok szerint „halott”, aki ezt a dolgot egyáltalán nem értik. Azok, akik értőn próbálták ki a lényegét, biztosan azt fogják mondani, hogy szükség van rá. Egy olyan szegmense a gasztronómiának, ami nélkül még az „őskorban” lennénk. Ez nem alá- vagy fölé rendeltség. Ugyanúgy, ahogy lennie kell jó bisztrónak, vendéglőnek, csárdának, vagy akár egy street foodnak, úgy ennek is megvan a maga létjogosultsága. Egyszerűen arról van szó, hogy bármit is csinálunk, azt jól csináljuk. Léteznek olyanok, akik próbálnak fine dining-ot csinálni és túlbonyolítják. Olyan nyakatekert dolgokkal próbálkoznak, aminek semmi köze hozzá. A minőségnek mindig lesz kereslete. Sokan írtak már erről a témáról, olyanok is, akik még életükben nem éltek át egy igazi degusztációs menüt.

Amit meg nem értünk, attól félünk és támadjuk. Ezért merülhet egyáltalán fel ez a kérdés. A fine dining nem divat, nem trend, hanem egy fontos része a gasztronómiának. Egyetlen dolog miatt temethetnénk el a fine dining-ot, ha nem lehetne rentábilissá tenni, de szerencsére sok példa azt mutatja, hogy van rá felvevőpiac. Sajnos nem mindenkinek elérhető, nem mindenkinek specifikus. Ez olyan, mint a Forma-1 az autóversenyzésben. Ebből lesznek azok a hétköznapivá vált dolgok, amik előre tudják vinni a gasztronómiát.

Pesti István chef
Fotó: Platán Gourmet Restaurant. Pesti István chef

Kanász László séf: Arany Kaviár étterem

Többségében azért támadják ezt a kategóriát, mert azt gondolják, hogy ez egy túlárazott, túl hype-olt dolog, pedig egyáltalán nem erről szól. A vendéglátás olyan szegmense, ami egy komplex szolgáltatásra épít. Maga a fine dining nem csak egy étel, hanem a környezet, a szerviz, a kiegészítők, az italok, a teljes szolgáltatáscsomag. Egy olyan impulzus, mely onnan kezdődik, hogy valaki belép az étterembe, és odáig tart, hogy távozik. Az lehetséges, hogy változik az érdeklődés, de mindig is meglesz az a réteg, akinek erre van igénye. A problémát abban látom, hogy sokan fine dining-nak hívják már azt is, ha jó minőségű alapanyaggal dolgoznak, vagy éppen egy nagyon erős szolgáltatást nyújtanak, de ez még korántsem az. Az biztos, hogy meghatározó az igény, a fizetőképesség, de mind Magyarországon, mind pedig a külföldi vendégek vonatkozásában megvan az elvárás. A fine dining szerencsére átszivárog minden szintre. A technológiák, az alapanyagok olyan merítése, mely előre tudja vinni a jó értelemben vett gasztronómiát. Nem véletlen, hogy a magasabb szintet képviselő Bisztrók ezekhez a metódusokhoz nyúlnak hozzá.

Kanász László chef
Fotó: Aranya Kaviár Étterem. Kanász László chef

A Fine dining olyan éttermi élmény, amely jellemzően kifinomultabb, egyedibb és drágább, mint egy átlagos étteremben elköltött étkezés. Olyan étkezési forma, melyben különleges fogások szerepelnek olyan tálalásban, ami már-már művészeti alkotás.  Airchef: „Enni jó, de jót enni még jobb”

Címkék: ,,,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE