fbpx

Elismerést szereztek maguknak, ezzel együtt Magyarországnak! A hazai gasztronómia az ilyen szakembereknek köszönhetően fejlődhet tovább.

Akikre büszkék lehetünk

A vendéglátás és a turisztika szektorait soha nem látott nehézségek elé állították az elmúlt esztendők. Hazánk gasztronómiai nimbusza mégis emelkedik az elhivatott szakembereknek köszönhetően. A szakácsok, a séfek, a cukrászok között már kiemelkedő teljesítmények sorozatának lehetünk tanúi. Gondoljunk a Bocuse d’Orra, a Sirha pozitív nemzetközi visszhangjára, vagy az Olaszországban megrendezett pizza világbajnokságon elért eredményeinkre. A sikerszéria pedig folytatódik!

Fotó: Fazekas Ádám

Fazekas Ádám a világ 2. legjobb fagylaltkészítője

A világ 3 dobogós cukrásza közül az egyik hazánk fia. Fazekas Ádámnak köszönhetjük ezt a fantasztikus sikert, aki sok évvel ezelőtt tette le a voksát a cukrászat és a fagylaltkészítés mellett. A hosszú évek kitartó és elhivatott munkájának gyümölcseként a nemrégiben megrendezett Gelato Festival World Masters fagylalt-világbajnokságon második helyen végzett. A nyertes finomság egy pisztáciás különlegesség, mely által hazánk gasztronómiai hírneve is emelkedett.

Első fagylaltozóját, a Fazekas Cukrászdát Rétságon 2017-ben nyitotta meg a bátyjával Kisnémediben, majd ezt követte 2018-ban a budapesti egységük. Azóta is teszik a dolgukat, és szívvel-lélekkel készítik a fagylaltot. A világraszóló eredmény annak köszönhető, hogy Ádám több ízben is indult versenyeken, elsőként 2019-ben. Egyből megnyerte a 30 év alattiak kategóriáját, és abszolút bajnokként végzett. Azután egy hétre rá a Gelato Fesztiválról Rómából már óriási sikerrel tért haza. A 2022-es eredményt még decemberben jelentették be, és csak lassan csordogált el hozzánk a hír. Fazekas Ádám tudatos PR-tevékenységének köszönhetően viszont egy csapásra felkeltette a szakma és a rajongók érdeklődését.

Gelato Festival World Masters

Fotó: Fazekas Ádám

Fazekas Ádám eredménye egy versenyfolyamat végleges sorrendje, ahol a megszerzett pontszámok a mérvadóak. Alapvetően Ádám három versenyen indult, az első 2013-ban volt, melynek összeredménye alapján lett második.

Fazekas Ádám: „Én arra törekszem, hogy mikor nálunk megkóstolnak egy málnafagyit, akkor azt érezzék, mint mikor leszednek a bokorról egy szemet. Szerintem ez a lényeg!” (Forrás B-Cool Magazin)

Az biztos, hogy akár szezonban, vagy éppen az után érdemes ellátogatni a Fazekas cukrászdákba, és megkóstolni a mester finomságait, akár Rétságon, akár Budapesten.

Fotó: Facebook Jakabfi Dávid

Jakabfi Dávid a Le journal du pâtissier-ben

A tehetséges cukrász nevét itthon és külföldön egyaránt ismerik. Számos szakmai siker övezte eddigi pályafutását, és most itt a következő. Jakabfi Dávid, akit ma már patissier-ként, cukrászművészként, oktatóként, és könyvszerzőként is ismerhetünk, több mint 10 év kitartó munkának köszönhetően lett ismert. Nagykanizsáról indult, dolgozott szakácsként, de végül a cukrászat mellett döntött.

Fotó: Facebook Jakabfi Dávid

Első sikere a kanizsai tortafesztiválon érte, ahol egy óriási krokodilt formázó tortával lepte meg a zsűrit. Ez után folyamatosan indult versenyeken, tanfolyamokat indított, és a mai napig oktatja a cukrászokat, és az amatőr műkedvelőket. Eddig két könyve jelent meg, a PATISSIER – JAKABFI DÁVID KÖNYVE, és a PATISSIER II., rengeteg modern édességrecepttel, leírással, folyamatábrákkal segítve a sütemények elkészítőit. Nemsokára a harmadik könyve is olvasható lesz, amiben a macaronok fognak nagyobb szerepet kapni. Jakabfi Dávid már évek óta a modern cukrászat egyik kiemelkedő alakja, de nevét, az általa készített finomságokat lassan az egész világ megismeri.

Le journal du pâtissier

Fotó: Facebook Jakabfi Dávid

Az 1978 óta működő lap felkarolta a cukrász hagyományokat, és utat engedett az újdonságoknak. A kiadványt minden cukrász ismeri és használja, hiszen a benne található kreatív innovatív megoldások lendítik előre a szakmát. A neves cukrász magazinba pedig csak a legkitűnőbb szakemberek műveikerülhetnek be.

Jakabfi Dávid egyedi tányérdesszertjével keltette fel a francia cukrászok érdeklődését. A Lychy Pink nevű kreációja egy rózsa, málna és licsi ízű alkotás, melyben 7-féle textúrát jelenített meg a tányéron. Ezzel az eredménnyel Dávid immáron beírta magát a legnagyobbak közé, és egyúttal öregbíteni tudta hazánk cukrászatának ismertségét.

Jakabfi Dávid: „Az alázatos és kitartó munka mindig újabb és újabb gyümölcsöket teremt.” #

 

Címkék: ,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE