Itt vannak a hűvösebb napok. Egy tányér forró sütőtökkrémlevessel az ölünkben, bekuckózva a kanapéra azt hiszem nem csak a testünket, hanem a lelkünket is át tudjuk melegíteni.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg tisztított, kockára vágott sütőtök
- 2 dl főzőtejszín
- 5 dkg vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 dl olaj
- 10 dkg vöröshagyma
- 1 teáskanál só
- Őrölt fehérbors ízlés szerint
- 1 ek méz
- Őrölt szerecsendió ízlés szerint
- Őrölt gyömbér
A sütőtökkrémleves elkészítése:
- Öntsük az olajat egy lábasba és ha felhevült, dinszteljük meg benne az apróra vágott vöröshagymát.
- Amikor már szép aranysárga, mehet bele a fokhagyma. Kicsit keverjük át vele és adjuk hozzá a tisztított, kockára vágott tök. Ezt nyugodtan jól le is piríthatjuk, hogy a benne lévő cukor karamellizálódjon, így még intenzívebb ízhatást érhetünk el.
- Fűszerezzük a sóval, borssal, gyömbérrel és a szerecsendióval.
- Öntsük fel a vízzel és főzzük 20-25 percig.
- Ezt követően turmixoljuk le és dúsítsuk a vajjal és a tejszínnel.
- Ezekkel még szintén főzzük kis lángon 2 percig. Ha szükséges, akkor utána ízesíthetünk, majd adjuk hozzá a mézet.
- A sütőtökkrémlevest forrón, pirított tökmaggal megszórva tálaljuk. Ha van otthon, dekorálhatjuk pár csepp tökmagolajjal vagy tejszínnel.
Jó étvágyat!