fbpx

Több munka, hozzáértés és felkészülés szükséges egy egész hal feldolgozásához, mint egy filéhez, de a végeredmény összehasonlíthatatlan. Érdemes tehát egész hallal dolgozni a karácsonyi ebédhez.

Az első pontypucolás

Mindjárt az elején tisztázhatjuk is, hogy egész pontyot leginkább azok vásároljanak, akik halászlét is terveznek az ünnepi asztalra. A fejjel, uszonyokkal és csontokkal ugyanis tényleg csak a „gond” van. Ezért, akik rántott pontypatkóra vágynak a haltörzs vagy már az előre felszeletelt ponytpatkó a megfelelő választás.

Az én első pontypucolásomhoz több volt az előkészület, mint maga a művelet. A hal ugyanis nyálkás, csúszós, nálunk egyenes a halásztól érkezett, ezért a pikkelyeknek és a belsőségeknek is kellett a hely azonnal. A konyhát kiürítettem, a családtagokat elküldtem, az asztalt lefertőtlenítettem a mosogatótálcával együtt, és vastag, erős zacskókat készítettem a hulladéknak. Éles kis és nagy kések, filéző, és a valamint kesztyűk sora állt előttem. Ez a sok előkészület nem a halaktól való óckodásom miatt kellett, hanem mert egy valamitől tartottam igazán, hogy nem fogom kívánni a halat, mire elém kerül az asztalon halászlé formájában.

www.istokfoto.com

Szerencsére nem így történt, mert kezdőként sem volt bonyolult a folyamat. Forró vízzel leforráztam, a pikkelyes bőrét lenyúztam, egyben az egészet kizsigereltem, az ikrát és tejet félretéve. Egy nagy késsel felszeleteltem és elosztottam kétfelé a halat. A kisebb részek mentek a halászlébe, a nagy patkók pedig vártak a panírozásra. Bátran ajánlom minden kezdőnek is, hogy egyszer átessen ezen a folyamaton, mert azt a frissességet, amit aztán a tányérjában tapasztal, nem helyettesítheti egyik filé sem.

Télen bográcsozni

Korábbi szomszédjaink a karácsonyi főzés egészen romantikus formáját választották minden évben. A férfiak kint pucolták a halakat, a szép patkókat beadták az asszonyoknak, a megmaradt halfejekből, csontos részekből pedig kint főzték meg a halászlevet. Tüzet raktak a bogrács alá hóesésben is és egy kis forraltbor kíséretében egész délelőtt rotyogott a halászlé. Nem is csoda, hogy este az asztalnál mindenki ezt a fogást várta a legjobban minden évben. Az egész ponty tehát még ihletet vagy apropót is adhat egy-egy tradícióhoz a családban, hagyományként öröklődhet generációkon át.

www.pixabay.com

Az éttermi konyhák passzírozó trükkje

Nem szeretjük a szálkát és habzsolni sem lehet a halételeket, de aki gyerekkorától megszokta a halevést, annak nem jelent problémát a komótos ebéd. Viszont, azért a túlzott szálkamennyiség már élvezhetetlen és veszélyes is lehet, ezért érdemes tanácsot kérni az üzemi konyháktól. Ugyanis, ahol nagy mennyiségben készül, ott bizony régi módszerek és trükkök lapulnak azért, hogy 2-3000 adag halászlét is szálka mentesítsenek egyszerre.

Évekkel ezelőtt, még a régi, győri Matróz vendéglősmester árulta el nekünk, hogy a felfőzött halászlé alapot botmixerrel pürésítik. A nagy szálkákat, csontokat egy szűrő segítségével kiszedik, a megmaradt lé felét pedig a zöldségekkel együtt hosszan mixelik. Az apró szálkák teljesen eltűnnek, a halászlének pedig ad egy kellő sűrűséget. Ezután ízesítik még ha kell, és főzik bele a pontypatkókat is.
Egész pontyot, ha máskor nem is, de az év legnagyobb ünnepén igenis érdemes megvásárolni.

Címkék: ,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE