A szezon egyik nagy slágere a kacsacomb. Mint farsangkor általában, amit garatra öntenek, azt adják az ételekhez is. Ezt a kacsacombot egy kis konyakkal bolondítjuk meg, hogy ne legyen kérdés, mivel alapozzunk az esti bálra.
Hozzávalók 4 főre:
- 4 db kacsacomb
- 10 gerezd fokhagyma
- 1 kg kacsazsír
- 2 dl víz
- 1 csokor friss kakukkfű/rozmaring
- 2 kupica konyak
- Só, bors ízlés szerint
- 26 dkg párolt lilakáposzta
- 10 dkg bacon
- 8 db burgonyalángos
- 1 db körte
- 50 g vaj
- 3 ek barnacukor
A konyakos kacsacomb elkészítése:
- A kacsacombokat alaposan sózzuk és borsozzuk. Helyezzük egy tepsibe, tegyük köré a zúzott fokhagymákat, kakukkfüvet, majd öntsünk rá 1 kupica konyakot és a vizet. A kacsazsírt olvasszuk fel és öntsünk a combokra annyit, amennyi ellepi. Tegyük egy 100-120 °C-ra előmelegített sütőbe 5-6 órára.
- A baconszalonnát kockázzuk fel és kevés kacsazsíron kezdjük el lepirítani. Adjuk hozzá a lilakáposztát és pár perc főzés után készen is vagyunk vele.
- A karamellizált körtéhez a gyümölcsöt pucoljuk meg, vágjuk négyfelé és távolítsuk el a magházat. A barnacukrot kezdjük karamellizálni, majd belerakjuk a körtecikkeket. Pörgessük át benne, adjuk hozzá a másik kupica konyakot és forraljuk el. Vegyük le a tűzről, majd a hideg vaj hozzáadásával krémesítsük a karamellt.
- Tálalás előtt a burgonyalángosokat kevés zsiradékon nagyjából 6 perc alatt készre sütjük. A konfitált kacsacombokat bőrös oldalával felfelé, 180 °C-os sütőben süssük addig, míg a bőre ropogós, aranybarna nem lesz.
Jó étvágyat kívánok!