Ha megkérdeznénk a magyarokat, hogy mi az az étel, ami nem hiányozhat a vasárnapi asztalról, akkor a marhahúsleves minden bizonnyal előkelő helyen szerepelne. Nem is értjük, hogy nem került még fel az oldalra ilyen recept, úgyhogy most gyorsan pótoljuk ezt az égbekiáltó hiányosságot!
Hozzávalók 4 főre:
- 60 dkg marhafartő
- 20 dkg velős csont
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 100 dkg zeller
- 50 g kelkáposzta
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 6-7 szem bors
- Só
- Petrezselyemzöld
A marhahúsleves elkészítése:
- A marhafartőt és a velős csontot hideg vízzel leöblítjük, a zöldségeket pedig megmossuk. A csontot és a húst beletesszük egy fazékba, és feltöltjük hideg vízzel. Sózzuk, majd elkezdjük közepes lángon főzni.
- Ha felforrt, a habot egy szűrő segítségével leszedjük róla. Tovább főzzük, közben a képződő habot ismételten lemerjük a szűrővel.
- Beletesszük a megmosott zöldségeket, a félbevágott héjas hagymát, a fokhagymát és az egész borsot, majd 3 órán keresztül gyöngyözve főzzük.
- Lezárjuk a lángot a leves alatt, és hagyjuk pihenni.
- A levet átszűrjük egy másik edénybe, vigyázva, hogy a letisztult, leülepedett levest ne kavarjuk föl.
- Metéltet vagy tetszés szerinti tésztát főzünk ki, majd a főtt hússal, a zöldségekkel együtt tálaljuk, és kész is a marhahúsleves!