fbpx

A sous vide eljárás a modern szakácsok arzenáljának nélkülözhetetlen alapelemévé vált, melyet rengeteg séf a az évtized előrelépésének nevez. 

A Sous vide főzéssel talán már 1799-ben is kísérleteztek, de az biztos, hogy nem a múltból való. Az eljárást, amelynek során az élelmiszereket vákuum zacskókba zárják és temperált vízfürdőbe helyezik, az 1960-as években az amerikai szakácsok fedezték fel. Azonban igazi úttörői a franciák voltak a 70-es években. Ez a fajta főzési eljárás megőrzi a szaftot és az aromákat, miközben elkerüli a túlsütést. Az éttermekben 1974-től kezdve gyorsan elterjedt, sőt, a légiforgalom étkeztetésébe is hamar bekerült, mivel az első osztályon a fedélzeten is előszeretettel alkalmazták. 

A sous vide előnyei 

Az előnyök bőségesek: egyenletesen átsült ételek, lédús és zsenge húsok, jobb ízhatás további só és zsiradék nélkül, valamint a hús súlyának megtartása. Például egy tűzhelyen közepesen átsütött steak 40%-os súlycsökkenésen megy keresztül, miközben a hús külső része kiszárad. Ezzel szemben a sous vide módszerrel főzött steak megtartja a súlyát, és egyenletes átsülést eredményez a hús egészén. A fogyasztók és a szakácsok egyaránt élvezik a sous vide főzés előnyeit. A precíz hőmérséklet-szabályozás csökkenti a túlfőzés kockázatát és új normát vezetett be az ételkészítésben: az éjszakai főzést. Az innovatív technológiával pedig lehetővé vált, hogy a megrendelések könnyen teljesíthetők legyenek, de ne a minőség rovására. 

Fotó: www.123rf.com

Konstans minőség, mindig mindenhol

Florian Hartmann, korábbi sztárséf, jelenleg a RATIONAL iCombi termékalkalmazási alelnöke szerint a sous vide egyik legnagyobb előnye a szakácsok számára a főzés konzisztenciája. „Pontosan szabályozható a hőmérséklet, így a termékek soha nem sülnek túl” – mondja. A sous vide egy olyan technika, amely segít megőrizni a termék természetes ízét és nedveit, mivel azok a vákuum zacskóban maradnak. Ellenben, ha hagyományos módon főzünk egy csirkemellet, akkor minden íze és leve a vízbe kerül. Az ízesítés is sokkal intenzívebb lesz, ha már a hús mellé dobjuk fűszernövényeinket. 

SOUS VIDE A STRESSZ CSÖKKENTÉSÉRE – ÉS A FENNTARTHATÓSÁG NÖVELÉSÉRE 

A Sous vide főzés azt is lehetővé teszi a séfek számára, hogy a nyitás előtt előkészüljenek, így csökkentve az üzemeltetők számára az utolsó pillanatban jelentkező stresszt a forgalmas időszakokban. A sous vide főzés további előnye, hogy lehetőséget ad akciós termékek vásárlására és annak hosszabban való eltartására, mivel az előfőzött vákuumozott étel tovább marad fogyasztható a hűtőben. (Például a főtt sonka így két hétig is eláll a hűtőben.) 

A pazarlás ellen is kiváló megoldás. Nézzük példának a légitársaságokat, ahol több ezer friss csirkemellet kéne előre lesütni, viszont a járatok módosulása/ lemondása miatt ezzel rengeteg mínuszt termelnének. A sous vide eljárással az előfőzött csirkét egyszerűen behűtik, hogy később, igény szerint tudják felhasználni. Hasonlóképpen egy szállodai szobaszerviz esetében a csirkét előre meg lehet főzni, ami azt jelenti, hogy az éjszakai műszakban dolgozó szakácsjelöltnek, akinek ha egy klubszendvicset kell készítenie, csak ki kell vennie a sous vide eljárással előfőzött csirkét a hűtőből, és rá kell tennie a grillre, hogy mindkét oldalán barnára süljön. 

www.envato.com

Még tart az innováció

Míg a legtöbb sous vide főzés műanyag vákuumzacskókra támaszkodik, azért vannak már példák komposztálható, biológiailag lebomló vákuumzacskókra, valamint újrafelhasználható szilikonzacskókra. Franciaországban például – a sous vide szülőhazájában – a kormány betiltott minden műanyag zacskót, így a jövőben új fenntartható megoldásokat kell találni a sous vide számára. 

Végső soron a sous vide vonzereje a séfek számára biztosított precizitás és kontroll. A sous vide még ennyi év után is diadalmaskodik, és nem véletlenül van komoly kitartása. Az intelligens technológia pedig csak növeli a vonzerejét. 

Címkék: ,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE