fbpx

Az olasz konyha egyik zsenialitása az alapanyagok csúcsra járatásában rejlik. Erről lesz szó most is: egy olyan kincset érő alapanyagról, vagyis a porciniről, amelyre akár ingyen is szert tehetünk!

Igazán jó étel, csak kitűnő alapanyagból készülhet

Az olaszok szó szerint egy-két hozzávalóból képesek világhírű ételeket készíteni, gondoljunk csak a fokhagymás-olívaolajos spaghetti aglio e olio-ra vagy a pizza marinarára, amelyen sem sajt, sem húsféle és zöldségek sincsenek, csupán fokhagymaolívaolaj, paradicsomszósz és oregánó. A pofonegyszerűnek tűnő receptek persze becsapósak, ezt mindenki tudhatja, aki szívesen kísérletezik az olasz konyha remekeivel.

Fotó: Valentina Perez, Unsplash.com

Az (egyik) titok a rendkívül jó minőségű alapanyagokban rejlik, amire nagyon büszkék is az olaszok. Próbáljunk csak sápadt paradicsomból és rossz minőségű mozzarella- vagy parmezán utánzatokból „olasz” ételt készíteni – egyetlen falat után érezni fogjuk a különbséget.

Az olasz csizma azonban nem csak a mezőgazdasági művelésben jár élen, hanem a természet adta élelmiszerkincsekben is. Gondoljunk csak Észak-Itália szarvasgomba-lelőhelyeire, ahol minden szarvasgombák királynője, a legdrágább és legízletesebb alba nevezetű, fehér színű szarvasgomba is megterem.

Fotó: Maria Orlova, Pexels.com

És ha már királyok. A gombák királyának is szokás nevezni a porcinit, azaz a vargányát, ami számos olasz ételt tesz emlékezetessé. Ez a gombaféle azonban Magyarország fenyveseiben, tölgyeseiben, szelídgesztenyés erdőiben is kiválóan megterem, sőt Magyarország exportál is vargányát az olasz felvevőpiac igényeit kielégítendő. E téren tehát hozzuk az olasz minőségi nívót, akárcsak a magyar erdők vadhúsait illetően.

Porcini: az olasz konyha leghúsosabb gombája

A porcini, azaz a vargányagombák a tinórugomba-alkatúak rendjébe, és azon belül a tinórufélék családjába tartozik, a népi elnevezések őrzik is a tinóru szót. Több fajtája is rendkívül közkedvelt a gasztronómiában, legyen az a bronzos, a nyári, az ízletes, a vörösbarna vargánya vagy a királytinóru. Már a népi elnevezéseik is nagy megbecsültségükről árulkodnak: az ízletes tinóru szinonimái a jóféle vargánya, medveorrú gomba, úrigomba.

Fotó: Timothy Dykes, Unsplash.com

Ezek a gombák óriásira meg tudnak nőni, kalapjuk 30-40, sőt akár 45 cm átmérőjű is lehet.
A húsos gombafajta egyik ismérve, hogy nagyon kedvelik az állatok is: gyakran őzek vagy csigák által megdézsmált vargányát szedhetünk az erdőben.

Vigyázni kell azonban a szedésükkel, mert egyrészről kedvelik a légyölő galóca közelségét, másrészt a tinóruknak sok fajtája létezik, köztük a pirosló és mérgező sátántinóruval, a farkastinóruval vagy a gyökeres tinóruval. A gomba bevizsgáltatását tehát tilos megspórolni magunknak!

Porcini: risotto, pizza, pasta

Az olasz konyha egyik ismérve, hogy nem ragaszkodik feltétlenül a húshoz. A porcini épp ezért is nagy jolly jokere, hiszen masszívabb textúrájú, diós ízjegyekkel bíró gombaként számos ételben kap főszerepet. A vargányás rizottó az olasz konyha egyik nagy klasszikusa, szintén néhány hozzávalós, egyszerű étel, amiben kitétel a kerekszemű arborio rizs és az alaplé is.

A porcinis pizzák legtöbbje úgynevezett pizza bianca, azaz nem paradicsomos, hanem tejszínes alapú. Igazi gourmet feltétnek számít még Olaszországban is.

Köztudottan több mint 600-féle (!) olasz tésztát különböztetünk meg egymástól, számos szempont mentén, úgy mint a forma, hossz, liszt típusa, tojásos, nem tojásos és a többi. A porcini kedvelt tésztapárja a tagliatelle, fettucine, pappardelle – de a töltött tésztáknak is ideális társa.

Új idők új olasz tésztái

Mi a közös bennük? Sacchetti, panzerotti, girasoli, tortellini és ravioli. Természetesen mind Itália pastái – azok közül is a töltött tészták ezek. Világszerte az egyik legnépszerűbb olasz töltött tészta a ravioli: az Észak-Olaszországból, Lombardia régióból eredeztetett ravioli kb. 4-7 cm átmérőjű, jellemzően recés szélű, lehet négyszögletes és kerek formájú is. Töltik hússal, tenger gyümölcseivel, sajttal és természetesen vargányával is.

Fotó: Max Griss, Unsplash.com

Ma már Olaszországban, a tészták paradicsomában is rengetegen küzdenek cöliákiával és gluténérzékenységgel. Az olasz élelmiszeripar is ráállt a gluténmentes termékek fejlesztésére és gyártására, a Matusz-Vad portfóliójában is szerepel gluténmentes ravioli magas, 80%-os vargányatartalmú töltelékkel.

Címkék: ,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE