fbpx

A nyársra húzott, parázs felett sütött kisebb krokodil látványa mondhatni meghökkentő. Pedig mint oly sok élelmiszeré, a krokodilhús fogyasztása is kulturális kérdés. Itthon nem megszokott, de már elérhető: az ízlésesen csomagolt filédaraboktól pedig nem is kell megijedni. Sőt!

A leggyakrabban asztalra kerülő húsokat a szárnyasok és négylábúak adják. Igazi ínyencségnek számítanak azonban a puhatestűek is, gondoljunk csak a kagylókra, rákokra, osztrigára vagy csigára. Bár a mi égövünkön még valóban ritka falat, de hüllő is adhat kiváló minőségű húst.

Krokodil gourmet tálalásban
Krokodil gourmet tálalásban / Fotó: 123RF

Ősidők velünk maradt élőlénye

A krokodil és az aligátor első ránézésre jobban emlékeztet a mesekönyvek és fantasyk sárkányaira vagy más szörnyeire. Ez nem is csak a fantázia műve, ugyanis a krokodilok a mára kihalt pteroszauruszok  repülő őshüllők), a dinoszauruszok és a madarak legközelebbi rokonai. Furcsa belegondolni, de biológiai rendszertani besorolásukat illetően a krokodilok és a madarak valóban közeli rokonai egymásnak.

Mondhatjuk, hogy nem a legjobb a krokodil PR-ja. Az ijesztő külsejű állat egy kifejezetten falánk ragadozó, amely a döghúst sem veti meg. A mocsarakban, vízparton élő csúcsragadozónak egyedül Dél-Amerikában él természetes ellensége: a jaguár képes levadászni a hatalmas hüllőt. Mintegy 30 krokodilfajta él ma a Földön, a legnagyobbak akár 6-8 méter hosszúságúra is megnőhetnek, és több mint ezer kilogrammot (!) nyomhatnak ezek a barátságosnak egyáltalán nem nevezhető állatok.

Az étkezési célokból levágott krokodilokat ezzel szemben általában 30-40 kilogrammos súlyban vágják le.

Legális egyáltalán a krokodilhús fogyasztása?

A krokodilokat sem kerülte el a vadon élő populációk fennmaradását veszélyeztető túlvadászás. Az asztalra kerülő krokodilhús ezért csak tenyésztelepeken nevelt állatoktól származhat, akárcsak a divatban értékesnek számító krokodilbőre. „A krokodilfajták többsége védett a legtöbb országban. Vadon történő elejtésük szigorú engedélyekhez kötött” – írja a Wikipédia.

Élelmiszerként elsősorban sós vízi és a nílusi krokodilokat fogyaszthatunk. Kitenyésztettek olyan hibrid fajtát is a sós vízi és sziámi krokodil keresztezéséből, amelyet kifejezetten étkezési célokból nevelnek, és az ázsiai krokodiltelepeken gyakori tenyészállat.

Itthon egzotikum, pedig a krokodil húsa és a tojása is szinte minden kontinensen megbecsült ételalapanyag. Elsősorban Ausztráliában, Közép- és Dél-Amerikában, továbbá Afrikában és Délkelet-Ázsiában is. Ausztráliában senki nem lepődik meg a krokodilchips-en a boltban és a krokodilsteaken az éttermekben, persze ezen a földrészen olyan húsokat fogyasztanak, mint a kenguru, vallabi (kisebb méretű kengurufajta) vagy az emu. Az Egyesült Államok-beli kajun (cayun) konyhának is szerves része, amely a francia bevándorlók egyedi stílusú, gazdagon fűszerezett, változatos konyhája Louisiana államban.

Milyen ízű a krokodilhús?

A krokodil húsa klasszikus sovány fehér hús. Rostos szerkezetű textúrája emlékeztet a csirkére és a haléra is, viszont egyáltalán nincsen hal íze. A hőkezelés előtt rendszerint pácolják, ugyanis a viaszos állagú, sovány hús sütés hatására könnyen kiszárad és rágóssá válik. Ugyanezen okokból nem ajánlott nagy lángon, hirtelen sütni.

Sült krokodilfarok
Krokodil frissen, serpenyőben: krokodilfarok / Fotó: 123RF

A gourmet-k megegyeznek abban, hogy a krokodil farkának felső része és a bélszín a legfinomabb húsrész. Elsőre talán kissé bizarr kulináris ajánlat, de a krokodil legjavát el lehet fogyasztani a tojásától egészen a lábáig. A krokodil kollagénben gazdag lábait egyébként a békalábakhoz hasonlítják. A már említett, nemes húsrészeken kívül igen népszerű a krokodilborda, a comb, sőt az állkapocs is, sőt sokan a nyelvét tartják igazi ínyencfalatnak.

A Matusz-Vadnál a krokodilfarok mellett -bélszín is elérhető. Steakek, grillezett filék, ízletes raguk és hamburgerhúsok ideális alapanyaga. Mindkettő bruttó ára jelenleg kilogrammonként 16 500 forint körül alakul, tehát a kivételes alkalmak étele. Igazi gourmet kaland.

Címkék: ,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE