Az ősz beköszöntével már szívesebben fogyasztunk tartalmasabb fogásokat, amik a nagy nyári hőségben esetleg kevésbé esnének jól. Ilyen ez az elronthatatlan szarvaspörkölt is, amihez szerencsére nem árt letekerni egy üveg jófajta vörösbor nyakát is!
Hozzávalók 4 főre:
- 500 g szarvas apróhús
- 100 g füstölt szalonna
- 150 g vöröshagyma
- 10 g fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 0,1 g őrölt kömény
- 0,05 g őrölt szegfűszeg
- 2 db babérlevél
- 5 g fűszerpaprika
- 4-5 db borókabogyó
- Só
- Erős paprika
- 1 dl vörösbor
A szarvaspörkölt elkészítése:
- A füstölt szalonnát felkockázzuk, majd egy lábasban kiolvasztjuk.
- Ha kész, szűrőkanál segítségével szedjük ki a pörcöket a zsírból, majd adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát. Amikor a hagyma már aranyszínű, akkor levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Azért érdemes levenni a tűzről, mert a paprika könnyen odakaphat, amitől keserű íze lesz az ételnek.
- Miután elkevertük, öntsünk hozzá kevés zöldségalaplevet, és forraljuk fel. Ezt követően tegyük hozzá az aprított zöldpaprikát és a kockázott paradicsomot.
- Ha a zöldség kellőképpen szétfőtt, és visszapirult az alap zsírjára, akkor adjuk az alaphoz a felkockázott szarvashúst. Ízesítsük sóval, köménnyel, finomra vágott erős paprikával, zúzott fokhagymával, szegfűszeggel, babérlevéllel, mozsárban tört borókabogyóval, majd kis lángon lassan főzzük puhára. Legjobb a saját levében párolni, amit magából enged ki a hús. Ha ez mégsem lenne elegendő, apránként adjunk hozzá kevés vizet vagy alaplevet.
- Amikor a hús már majdnem puha, öntsük hozzá a vörösbort. Burgonyafánkkal a legjobb, de tetszőleges körettel tálaljuk.
Jó étvágyat!