fbpx

A jól ismert tatai Platán nem hazudtolta meg magát, mert a járványidőszakot kihasználva folyamatosan fejlesztették, és ki is bővítették az éttermüket.

A Platán Udvarház és a Platán Bisztró idén egy fine dining étteremmel bővül, amely a Platán Gourmet nevet kapta, és 8-6-4 fogásos degusztációs menüsorral várja vendégeit, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. A hely különlegessége a látványkonyha, amiben 5 nagytudású szakács áll majd minden este és szolgál ki akár 20 főt is. Szezonális ételek, kedvenc alapanyagok és a saját kertjükben termelt zöldségek találhatóak majd a tányéron. A Gourmet étteremben  gondoltak az alternatív fogásokra is, hogy az érzékenységgel küzdők se maradjanak ki az élményből.

Szabó Kevin, az öt szakács egyike, mesélt a Platán sikereinek kulcsáról, újdonságairól, kulisszatitkairól és az új Platán Gourmet étteremről, ami hamarosan megnyitja kapuit. 

Szabó Kevinről fiatal kora ellenére már a Bocus d’Or kapcsán is hallhattunk, mikor 2016-ban Széll Tamás comis-ja ként állt a Bocuse d’Or Europe szakácsversenyen Budapesten, amit megnyertek. Nem csoda történt akkor sem, hanem a tehetség találkozott az alázattal, szorgalommal és valami hihetetlen fanatizmussal a gasztronómia iránt.

Kevin: „Azt látom, hogy a csapatjátékban rejlik minden, amióta ebben a szakmában dolgozom. Mindenkinél a szaktudás és a tanulni akarás viszi feljebb és feljebb az étterem színvonalát. Természetesen ehhez kell egy vezető is, jelen esetben Pesti István séf, akinek különleges érzéke van a jó csapatjátékosok kiválasztásához, így nem rivalizálunk, hanem folyamatosan tanulunk egymástól.„

Miben rejlik az étterem sikere?

Kiderült, hogy az étterem vezérfonalának az őszinte vendéglátást tartják. Ami alatt azt értik, hogy a vendég és a szakács is érezze jól magát vacsora közben. Szükséges némi iránymutatás, hogy a vendégek láthassák, kóstolhassák és tapasztalhassák az új technológiákkal készült ételeket, alapanyagokat és a szezonalitás szépségét. Mindezt egy jó menüsorral, étlappal lehet elérni.

„Van egy szint, ami alá nem megyünk, a vendéget megtiszteljük a legjobbal, a vendég pedig méltányolja mindezt – ez az igazi sikerpont.”

h

A pandémia alatt is kreatívan

Jó példa volt erre a pandémia időszaka alatt a ’A séf házhoz megy’ szolgáltatásuk, aminek olyan nagy sikere volt, hogy le kellett állítani a kapacitás hiánya miatt. Két szakács és egy felszolgáló ment ki házhoz, ahol a vendégek konyhájában felállították azt a menüsort, amit korábban az étteremben is kóstolhattak. Nem csak elkészítették, felszolgálták az ételeket, de el is mosogattak maguk után. Nem csak, hogy fent tudták tartani magukat ebben a nehéz helyzetben, hanem ez idő alatt elindult az új Gourmet konyha csapatának összeállítása.

A látványkonyha szakácsai: Pesti István, séf, aki irányítja, összefogja a csapatot, Prónik Balázs, aki imádja a fermentálást, kovászolást, Szabó Kevin, aki erős a húsok, halak, vagdaltak készítésében, valamint Sáhó Lilla és Kovács Krisztina, akik az előételek, desszertek rajongói és alkotói.

Kevin: „Nem riadunk vissza semmitől. Egymás mellé állunk, és megtanuljuk a másiktól, amit mi nem tudunk. Besegítünk minden területen, ha kell, takarítunk, felszolgálunk, pakolunk. A járványidőszakban a kertészetben is sokat dolgoztunk. Megtanultunk rotálni, karózni, mert a sok kis bébi zöldségnek, fűszernövénynek ez kell. Sajnos nem tudunk mindent mi magunk megtermelni, így azokat hazai termelőktől, beszállítóktól kérjük „

Az étterem egyik izgalmas és kedvelt fogása:

Borjú briese erdei gombákkal, kápia mártással

A borjút 1 órán át szuvidáljuk 60 fokon, majd vajban pirítjuk, sózzuk, picit borsozzuk. A gombákat alaposan megtisztítjuk, és szintén lepirítjuk forró vajban egy kis kakukkfűvel, sóval, borssal.  A kápiamártáshoz készítünk egy jus-t, sült, vastag héjú piros paprikából. Dúsítjuk vajjal, tejszínnel, majd tálalás előtt habosítjuk. Az ételt friss, apróra vágott snidlinggel és szarvasgomba szeletekkel díszítjük.


Címkék: ,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE