Sóska, burgonyagombócok, rántott tojás pankóban, pirított hajdina, tejfölhab, sóska ropogós
Elkészítés:
Burgonyagombócok:
700 g sárga burgonya („c” típusú)
80 g liszt
80 g rétesliszt
1 ek keményítő
1 db tojássárgája
só, bors
Hámozzuk meg a burgonyákat, majd vágjuk félbe és kis sóval vákuumozzuk le. Főzzük meg és mikor megpuhult, forrón törjük át. Terítsük szét egy tálcán, majd mikor kihűlt tegyük bele a többi hozzávalót. A kész tésztákból kisebb gombócokat formázunk és gőzpárolóban vagy vízben rövid ideig kifőzzük. Tálalás előtt serpenyőben forró vajon megfuttatjuk.
Pankóban rántott tojás:
Forraljunk vizet és tegyük bele a szoba hőmérsékletű tojásokat, 5 percig kell főzni. Jeges vízben hűtsük le és megpucolva alu,- vagy átlátszó fóliába téve tegyük hűtőbe.
Tálalás előtt panírozzuk be (liszt, tojás, pankó/sima morzsa). Bő zsírban sütjük ki.
Sóska ropogós:
30 g vaj
30 g liszt
30 g tojásfehérje
sóska, só
Keverjük ki az összes hozzávalót és szilikonlapra vagy formába kenve 180 fokos sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük.
Tejfölhab:
100 g tejföl
50 g tejszín
só
Minden hozzávalót összekeverünk és habszifonba téve (1 patron elég) tálalásig hűtőben tartjuk.
Sóska:
Fagyasztott vagy friss. Friss esetében blansírozzuk le forró vízben. Főzzük meg főzeléknek, só, bors cukor kis tejszín hozzáadásával. A végén turmixban friss sóskalevelekkel ill. petrezselyemmel pürésítjük, így megmarad a szép zöld színe.
Ropogós hajdina:
Megfőzzük a hajdinát és 180 fokos olajban ropogósra sütjük.